Ragù (Grove versie)

Level

Makkelijk

Bereidingstijd

3 Uur?

Porties

6-8?

🔥 Calorieën

XX

🍗 Eiwitten

XX

🍞 Koolhydraten

XX

🧈 Vetten

XX

Ik moet nog nieuwe foto’s maken voor dit recept, en de hoeveelheid saus op pasta nog even helder krijgen. Tot die tijd is dit een skelet, excuses.

Dit is een serieuze saus om te maken. Het is niet zo moeilijk, maar het kost wel echt even wat tijd. Het voordeel is dat je met dit recept een overschot maakt dat je in kan vriezen.
Zonder twijfel mijn favoriete saus. Enorm vol van smaak, heerlijke textuur en rijk aan voedingsstoffen.

Deze saus wordt vaak met spaghetti geserveerd. Maar dat is helemaal niet zo’n goed idee. Deze saus druipt zo van spaghetti af. Kies voor een pasta met meer oppervlak, zoals tagliatelle, penne of rigatoni. Zo blijft de saus véél beter aan de pasta plakken en heb je een veel betere ervaring.

Ingredienten

  • 1 kg rundergehakt (het liefst van een slager, ben zelf geen fan van supermarktgehakt)
  • 200 gram gerookt spek (optioneel)
  • 300 gram ui (rood of wit kan allebei maar ik gebruik zelf liever rood)
  • 150 gram wortel
  • 150 gram selderij
  • een pot runderbouillon
  • 2 glazen rode wijn (eentje die drinkbaar is, geen “kookwijn”)
  • een blik tomatenpulp of gepelde tomaten
  • een blikje tomatenpuree
  • een gezonde hoeveelheid versgemalen peper
  • een laurierblaadje
  • extra vierge olijfolie
  • basilicum (voor als je het gaat serveren)

Mise en Place

Bereiding

Fruit de soffritto aan

Bak het gehakt tot het water verdampt is en het lekker bruin wordt. Dit is de magische maillard reactie die de smaak de lucht in laat schieten.

Gooi de soffritto en het gehakt bij elkaar, roer nog een paar minuten door op middelhoog vuur. Als er een beetje aanbakt aan de pan, geen probleem. Dit wil je juist.

Blus af met rode wijn. Alles dat aangebakken is zou nu zo’n beetje los moeten laten.

Voeg de tomatenpulp, tomatenpuree en bouillon toe. Druk er een laurierblaadje bij.

Voeg nog een halve liter water toe, roer door. Draai het vuur omlaag.

Zet een timer van een uur. Als deze afgaat kan je je saus even doorroeren en proeven.
Ik zet hier vaak nog een timer van een uur. Maar je kan ook een half uur doen.
Herhaal tot de saus de gewenste consistentie heeft.

Het verdelen is het lastigste denk ik. Ik weet niet uit m’n hoofd hoeveel saus er bij hoeveel gram pasta gaat. Doe wat je leuk vindt.

Snij wat verse basilicum bij het serveren.

Ik moet nog nieuwe foto’s maken voor dit recept, en de hoeveelheid saus op pasta nog even helder krijgen. Tot die tijd is dit een skelet, excuses.

Dit is een serieuze saus om te maken. Het is niet zo moeilijk, maar het kost wel echt even wat tijd. Het voordeel is dat je met dit recept een overschot maakt dat je in kan vriezen.
Zonder twijfel mijn favoriete saus. Enorm vol van smaak, heerlijke textuur en rijk aan voedingsstoffen.

Deze saus wordt vaak met spaghetti geserveerd. Maar dat is helemaal niet zo’n goed idee. Deze saus druipt zo van spaghetti af. Kies voor een pasta met meer oppervlak, zoals tagliatelle, penne of rigatoni. Zo blijft de saus véél beter aan de pasta plakken en heb je een veel betere ervaring.

ergens tussen de 6-8 porties
Klaar in ongeveer 3 uur?

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt (het liefst van een slager, ben zelf geen fan van supermarktgehakt)
  • 200 gram gerookt spek (optioneel)
  • 300 gram ui (rood of wit kan allebei maar ik gebruik zelf liever rood)
  • 150 gram wortel
  • 150 gram selderij
  • een pot runderbouillon
  • 2 glazen rode wijn (eentje die drinkbaar is, geen “kookwijn”)
  • een blik tomatenpulp of gepelde tomaten
  • een blikje tomatenpuree
  • een gezonde hoeveelheid versgemalen peper
  • een laurierblaadje
  • extra vierge olijfolie
  • basilicum (voor als je het gaat serveren)

Bereiding

Fruit de soffritto aan

Bak het gehakt tot het water verdampt is en het lekker bruin wordt. Dit is de magische maillard reactie die de smaak de lucht in laat schieten.

Gooi de soffritto en het gehakt bij elkaar, roer nog een paar minuten door op middelhoog vuur. Als er een beetje aanbakt aan de pan, geen probleem. Dit wil je juist.

Blus af met rode wijn. Alles dat aangebakken is zou nu zo’n beetje los moeten laten.

Voeg de tomatenpulp, tomatenpuree en bouillon toe. Druk er een laurierblaadje bij.

Voeg nog een halve liter water toe, roer door. Draai het vuur omlaag.

Zet een timer van een uur. Als deze afgaat kan je je saus even doorroeren en proeven.
Ik zet hier vaak nog een timer van een uur. Maar je kan ook een half uur doen.
Herhaal tot de saus de gewenste consistentie heeft.

Het verdelen is het lastigste denk ik. Ik weet niet uit m’n hoofd hoeveel saus er bij hoeveel gram pasta gaat. Doe wat je leuk vindt.

Snij wat verse basilicum bij het serveren.

voedingswaarden (per portie saus)

  • Calorieën: XXX kcal
  • Eiwitten: XX g
  • Koolhydraten: XX g
  • Vetten: XX g

Eet smakelijk!

1 Comment

  1. Kathy

    Ziet er lekker uit.

    Reply

Submit a Comment

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer recepten

Pasta all’Amatriciana

Pasta all’Amatriciana

Een simpele, smaakvolle pastasaus met spek, tomaten en kaas — klaar in 20 minuten. Deze minder bekende broer van carbonara is makkelijk te maken, moeilijk te verpesten en bomvol smaak. Ik gebruik een mix van Parmezaanse en Pecorino-kaas, en kies liever penne dan spaghetti.

Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Voedingswaarden voor het hele recept (±180 ml pesto) 🔥Calorieën: ± 1480 kcal🍗 Eiwitten: ± 28 g🍞 Koolhydraten: ± 8 g🧈 Vetten: ± 148 g Per portie (¼ pesto + 150 g gekookte pasta) 🔥 Calorieën: ± 580 kcal🍗 Eiwitten: ± 14 g🍞 Koolhydraten: ± 44 g🧈 Vetten: ± 38 g...