Carbonara

Level

Makkelijk

Bereidingstijd

20-30 minuten

Porties

1

🔥 Calorieën

± 1010 kcal

🍗 Eiwitten

± 45 g

🍞 Koolhydraten

± 70 g

🧈 Vetten

± 55 g

Één van de meest controversiële recepten. Dit is mijn versie. Je zou kunnen zeggen dat dit recept niet traditiegetrouw is. Mijn reactie daarop is ‘vind ik wel‘.
Ik voeg geen room toe, geen knoflook, en nee, ook geen peterselie. Ik maak het gewoon zoals het hoort. (op de spek na)
Dit recept is voor één portie (ik ben zelf wel een grote eter). Je kunt het verdubbelen voor twee personen. Meer dan dat zou ik niet via deze methode maken.
Misschien dat ik daar later nog een recept voor schrijf.

Ingredienten

  • 150 gram spaghetti of spaghettoni
  • 100 gram spek (officieel gebruik je guanciale, maar ik gebruik meestal gerookt spek)
  • 2 L-eieren
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • Zout

Mise en Place

  • Pak een grote pan voor je pasta en een sauteerpan/hapjespan voor de saus
  • Breng het pastawater aan de kook en voeg 10 gram zout per liter water toe
  • Weeg de pasta af
  • Snij de spek in blokjes van ongeveer 1cm
  • Scheid de eidooiers van het eiwit, of gebruik 1 heel ei
  • Voeg de kaas en wat peper toe en roer door met een garde

Bereiding

  • Als het water kookt, doe je de pasta erin. Zet een timer op 1-2 minuten korter dan “al dente” afhankelijk van je voorkeur.
  • Bak de spekblokjes. Begin op laag vuur en werk langzaam naar middelhoog vuur.
  • Bak ze lekker bruin, zoals hier op de foto.

  • Leg de spek apart, Ik doe dit zelf altijd in de kom waar de uiteindelijke pasta ook komt. Scheelt afwas!
  • Optioneel: Hou de kom met je eimengsel af en toe boven je pastawater (niet erin) en roer het dan goed door met een garde. Op deze manier gaart het dan al een beetje
  • Als de pastatimer afgaat, haal je deze met een tang uit het water, of giet af. (Bewaar dan wel wat pastawater in een kommetje of iets dergelijks.)
  • Als het mengsel nog wat zacht is, kun je de kom boven de warme pan houden om het voorzichtig te verwarmen, zonder dat het ei stolt.
  • Doe de spek er weer bij. (Als je ze apart hebt gehouden, dan blijft het lekker krokant.)
  • Schep de pasta uit de kom op een bord of schaal.
  • Strooi nog wat peper en rasp eventueel nog wat Parmezaanse kaas over je pasta.
  • Serveer (binnen 2 minuten).

0 Comments

Meer recepten

Pasta all’Amatriciana

Pasta all’Amatriciana

Een simpele, smaakvolle pastasaus met spek, tomaten en kaas — klaar in 20 minuten. Deze minder bekende broer van carbonara is makkelijk te maken, moeilijk te verpesten en bomvol smaak. Ik gebruik een mix van Parmezaanse en Pecorino-kaas, en kies liever penne dan spaghetti.

Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Voedingswaarden voor het hele recept (±180 ml pesto) 🔥Calorieën: ± 1480 kcal🍗 Eiwitten: ± 28 g🍞 Koolhydraten: ± 8 g🧈 Vetten: ± 148 g Per portie (¼ pesto + 150 g gekookte pasta) 🔥 Calorieën: ± 580 kcal🍗 Eiwitten: ± 14 g🍞 Koolhydraten: ± 44 g🧈 Vetten: ± 38 g...